Σπάνιος κούρος στην Αντίπαρο

Ο βόρειος τοίχος του αρχαϊκού κτίσματος Θ’ της νήσου Δεσποτικό ήρθε στην επιφάνεια σε ανασκαφές στη θέση Μάντρα, στο ακατοίκητο νησί νοτιοδυτικά της Αντίπαρου. Στην ανασκαφή, που έγινε από τις 2 Ιουνίου έως τις 8 Ιουλίου αποκαλύφθηκε και ο ακέφαλος, άνω κορμός κούρου της αρχαϊκής εποχής, μόλις το τρίτο γλυπτό αυτής της κατηγορίας των κούρων, που αποκαλύπτεται. Το δεύτερο μισό του κούρου, δηλαδή ο κάτω κορμός, είχε αποκαλυφθεί από το 2005, ενώ ενδέχεται το κεφάλι του να είναι εκείνο, που είχε δει το φως μετά τις ανασκαφές του 2010.

Το γλυπτό -που είχε τοποθετηθεί ανάποδα στο έδαφος και ήταν σφηνωμένο με μαρμάρινους λίθους προκειμένου να στηρίζεται με περισσότερη ασφάλεια- φέρει το αριστερό του χέρι λυγισμένο πάνω στο θώρακα, γεγονός που μαρτυρά τη γλυπτική των παριανών εργαστηρίων του 6 π.Χ αιώνα. Τα θραύσματα, που σώζονται σε άριστη κατάσταση, αντικατοπτρίζουν την απαράμιλλη ποιότητα των γλυπτών των παριανών εργαστηρίων.

Δίπλα στα θραύσματα βρέθηκαν τα τρία δάχτυλα του δεξιού ποδιού ενός ακόμα κούρου, στηριγμένα πάνω σε πλίνθινη βάση.

Η φετινή ανασκαφή έφερε στο φως πληθώρα γραπτής αρχαϊκής και γεωμετρικής κεραμικής, που αποδεικνύει τη λειτουργία ιερού ήδη από τα γεωμετρικά χρόνια. Εξάλλου, πέντε μεγάλα κτίρια ήρθαν στην επιφάνεια ύστερα από εργασίες στο γειτονικό νησάκι Τσιμηντήρι, το οποίο κατά την αρχαιότητα ήταν ενωμένο με το Δεσποτικό σχηματίζοντας έναν ισθμό.

Οι ανασκαφές στη θέση Μάντρα της νήσου Δεσποτικό έγιναν με τις ευγενικές χορηγίες των Ιδρυμάτων Ι. Λάτση και Α.Π. Κανελλόπουλου.

Εργασίες πραγματοποιήθηκαν και στο ακατοίκητο νησάκι Τσιμηντήρι, το οποίο κατά την αρχαιότητα ήταν ενωμένο με το Δεσποτικό, σχηματίζοντας έναν ισθμό, όπως μαρτυρά και ο βωμός της Εστίας Ισθμίας. Διαπιστώθηκε η ύπαρξη πέντε μεγάλων κτιρίων, κτισμένων από μεγάλους δόμους τοπικού δολομίτη, γνευσίου και σχιστόλιθους, αλλά ανασκάφηκε μόνο το ένα, το Κτίριο Α’.

Πρόκειται για μεγάλο κτίριο, ορθογώνιας κάτοψης με προσανατολισμό Β-Ν και ορατές διαστάσεις 10,45Χ5,35 μ. Η κατασκευή του θυμίζει αυτή των κτιρίων Β, Γ, Η στο Δεσποτικό και πιθανότατα χρονολογείται στην αρχαϊκή περίοδο (6ος αι. π.Χ.). Λόγω του περιορισμένου χρόνου και της δυσκολίας που παρουσιάζει η ανασκαφή στο συγκεκριμένο νησί η έρευνά του θα συνεχιστεί το 2012.

Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε με τις ευγενικές χορηγίες του Ιδρύματος Ι. Λάτση και του Ιδρύματος Α.Π. Κανελλοπούλου.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ, yppo.gr – Επιμέλεια: Κατερίνα Ιωαννίδου

Πηγή

Εδώ το Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟ

, , , , , ,

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: