Έκθεση: Το δώρο του Διονύσου και η μυθολογία του κρασιού

Η  έκθεση «Το δώρο του Διονύσου. Η Μυθολογία του κρασιού στην Κεντρική Ιταλία (Μολίζε) και τη Βόρεια Ελλάδα»  εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 13 Ιουλίου, στην αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με το Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων του Molise, την Περιφέρεια του Molise και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Τα αντικείμενα που εκτίθενται προέρχονται από την κεντρική Ιταλία και τη βόρεια Ελλάδα και σχετίζονται με το Διόνυσο, έναν από τους πιο αγαπητούς θεούς του ελληνικού πάνθεον και το κρασί το «θείο» αυτό δώρο και συνάμα σημαντικό οικονομικό αγαθό της Μεσογείου.
Στόχος είναι, μέσα από τον «διάλογο» που αναπτύσσεται ανάμεσα στα αντικείμενα, να παρουσιαστούν οι πολλαπλές και αμφίσημες όψεις του Διονύσου, ενώ παράλληλα δίνεται η αφορμή να παρουσιαστεί η μακραίωνη ιστορία του κρασιού στον μεσογειακό χώρο και ο κυρίαρχος ρόλος του στην οικονομία, τη θρησκεία και τις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Η έκθεση περιλαμβάνει αρχαιολογικά τεκμήρια της λατρείας του Διονύσου στην κεντρική Ιταλία και αντίστοιχα ευρήματα από τη βόρεια Ελλάδα, τα οποία προέρχονται από την κεντρική Μακεδονία και ανήκουν στις συλλογές του Α.Μ.Θ. και της ΙΣΤ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρει στο εισαγωγικό της σημείωμα η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΤ κ. Λίνα Μενδώνη, η έκθεση αναφέρεται στα πολλαπλά πρόσωπα του Διονύσου «η οποία με αφετηρία το ειδικό, τη λατρεία δηλαδή του Διονύσου και την παραγωγή και την κατανάλωση του κρασιού στην περιοχή του Molise στην Ιταλική Χερσόνησο αφενός και στον Βορειοελλαδικό χώρο αφετέρου, στοχεύει να εξοικειώσει τον σύγχρονο επισκέπτη με το σύνολο των πτυχών του διονυσιακού φαινομένου. Γύρω από το αμπέλι και το κρασί, περιστρέφεται μέχρι τις μέρες μας ο μεσογειακός πολιτισμός, ενώ η παρακαταθήκη του Διονύσου, με την ποίηση, τον χορό, το τραγούδι, τη μεταμφίεση, το θέατρο και αυτό που αποκαλούμε διονυσιασμό, αποτελεί μέρος της κοινής μας μεσογειακής κληρονομιάς.».

«Η σύνθετη υπόσταση του θεού Διονύσου και οι πολλαπλές ιδιότητές του, που σχετίζονται άμεσα με τη χαρά της ζωής, δεν είναι δυνατόν να εξαντληθούν μέσα σε μία έκθεση. Για τον λόγο αυτόν το ενδιαφέρον μας εστιάστηκε σε ό,τι αφορά τον οίνο, το πολύτιμο αυτό προϊόν που αποτέλεσε βασικό είδος διατροφής και εμπορικών συναλλαγών σε όλο τον μεσογειακό χώρο κατά την αρχαιότητα.», σημειώνει η Διευθύντρια του Α.Μ.Θ. Πολυξένη Αδάμ – Βελένη, ενώ η Έφορος Αρχαιοτήτων του Molise, Alfonsina Russo, συμπληρώνει: «Η έκθεση αποτελεί μια ανεπανάληπτη ευκαιρία για να παρουσιαστεί, σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ευρωπαϊκό περιβάλλον, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η εξαιρετική αρχαιολογική κληρονομιά του Molise, μιας από τις σημαντικότερες από αρχαιολογική άποψη περιοχές, αν και από τις λιγότερο γνωστές, της Ιταλίας. Από την άλλη πλευρά, ένας αρχαιότατος δεσμός συνδέει την Ιταλία με την Ελλάδα, που έλκει την καταγωγή του από τον ελληνικό αποικισμό του 8ου?-?7ου αι. π.Χ. και σταθεροποιείται κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.».

Πού και Πότε
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μαν. Ανδρόνικου 6, τηλ: +30 2310 830538). Διάρκεια: 13 Ιουλίου
2011 ως 30 Σεπτεμβρίου 2012

Πηγή: http://www.madata.gr

Advertisements

, , , , , ,

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: