1ο Συμπόσιο Ελληνικής Γαστρονομίας στην Κρήτη

16- 17 Ιουλίου, Καράνου (Δήμος Πλατανιά)

Κρητική Κουζίνα: Ιστορία, Εξέλιξη, Ερωτηματικά και Απαντήσεις

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011
9.30-10.00: Σύντομοι χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο του Πλατανιά και τους διοργανωτές Μαριάνα Καβρουλάκη και Σταυρούλα Μαρκουλάκη, πρόεδρο της ΙΛΑΕΚ.

Α΄ Συνεδρία.  Πρόεδρος: Κώστας Μουτζούρης
10:00: Η σημασία της αρχαιολογικής μελέτης της χλωρίδας και της πανίδας στον  Ελλαδικό χώρο, για μία πλήρη μελέτη της αρχαίας διατροφής.
Ανάγια Σαρπάκη Δρ.  Αρχαιολόγος / Αρχαιοβοτανολόγος & Μέλπω Σκουλά Δρ.  Βιολόγος / Βοτανολόγος, Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας, Πολυτεχνείο Κρήτης
10:20: Γεύσεις από σπόρους στην προϊστορική Ελλάδα: αναζητώντας συνέχειες και ασυνέχειες μέσα από τα αρχαιοβοτανικά δεδομένα. Σουλτάνα Μαρία Βαλαμώτη, Aρχαιολόγος / Επίκουρη καθηγήτρια, ΑΠΘ
10:40: «Λουκούλλεια γεύματα» μέσα από τα ψηφιδωτά της αρχαίας Κισάμου. Σταυρούλα Μαρκουλάκη, Ph.D Aρχαιολόγος
11:20: Βρώσιμα Αγριόχορτα στην Ενετοκρατούμενη Κρήτη (Παρουσίαση πόστερ). Κυριακή Παντελή, Koινωνική Γεωγράφος

Β΄ Συνεδρία.  Πρόεδρος: Σταυρούλα Μαρκουλάκη
12:00: Βοτανική Ποικιλότητα της Κρητικής Διατροφής.
Μέλπω Σκουλά, Σκουλά Δρ., Βιολόγος / Βοτανολόγος- Ανάγια Σαρπάκη, Δρ., Αρχαιολόγος / Αρχαιοβοτανολόγος, Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας, Πολυτεχνείο Κρήτης- Costanza Dal Cin D’Agata, Βιολόγος, Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας, Πολυτεχνείο Κρήτης
12:20: Τα άγρια χόρτα στην «Κρητική δίαιτα». Κώστας Οικονομάκης Δρ., Γεωπόνος / τέως Τακτικός Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ
12:40: Δέκα Εδώδιμα Αυτοφυή Χόρτα και η Συμμετοχή τους στο Διαιτολόγιο των Κατοίκων της Ανατολικής Κρήτης Σήμερα. Αντωνία Ψαρουδάκη, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα φυτικής Παραγωγής, Εργαστήριο Γεωργικού Πειραματισμού και Βελτίωσης Φυτών / Τεχνολογικό Ίδρυμα Κρήτης, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας (ομιλίτρια) – Πέτρος Δημητροπουλάκης, Τεχνολογικό Ίδρυμα Κρήτης, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας – Θεοφάνης Κωνσταντινίδης, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Βιολογίας, Τομέας Οικολογίας & Ταξινομικής –  Ανδρέας Κατσιώτης , Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα φυτικής Παραγωγής, Εργαστήριο Γεωργικού Πειραματισμού και Βελτίωσης Φυτών Γεώργιος Σκαράκης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα φυτικής Παραγωγής, Εργαστήριο Γεωργικού Πειραματισμού και Βελτίωσης Φυτών
13:00 «Laban, jameed, kishk, and more: yoghurt and yoghurt-based products in the Levant». Carol Palmer, Εθνοβοτανολόγος / Διευθύντρια του Βρετανικού Ινστιτούτου στο Αμμάν

Γ΄ Συνεδρία. Πρόεδρος: Ανάγια Σαρπάκη
18:00: The Cretan diet on the edge of nutritional epidemiology since the 1950s. Are there more secrets to reveal? Aντωνία Λήδα Ματάλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ανθρωπολογίας της Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
18:20: Dietary Change in Crete. Τουρλούκη Ελένη, Διατροφολόγος Δημόσιας Υγείας- Χρήστος Λιονής, Φωτεινή Αθανασίου, Ευαγγελία Λαδουκάκη, Μαρία Αντωνοπούλου, Ιωάννα Τσιλιγιάννη, Νίκος Τσακουντάκης, Κορνηλία Μακρή, Δημοσθένης Παναγιωτάκος.
18: 40: Η Κρητική Διατροφή και η Θέση της Διατροφικής Αγωγής στην Πρόληψη της Παιδικής Παχυσαρκίας. Ιωάννα Πετράκη, Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος
19:00: Συζήτηση-Κέρασμα. 20:45 Δείπνο

Κυριακή 17 Ιουλίου
Πρωϊνός περίπατος και επίδειξη παρασκευής τοπικού προϊόντος
Δ΄ Συνεδρία. Πρόεδρος: Kατερίνα Τζανακάκη
17:20: «The myth of Cretan cuisine in Anatolia». Füsun Ertug, Ph.D Αρχαιολόγος / Αρχαιοβοτανολόγος
17:40: Η ανταλλαγή και η Κρητική κουζίνα ζουν στη Σμύρνη. Οzlem Yaşayanlar, Μεταφράστρια/ food-blogger
18:00: «Kρητική κουζίνα, αναμνήσεις και ταυτότητα-μερικές παρατηρήσεις από μια Κρητικιά food blogger». Mαρία Βεριβάκη, καθηγήτρια Αγγλικών ΜΑΙΧ / food blogger
18:20: Τα ριζίτικα και η Κρητική Διατροφή (Το ριζίτικο ως 5ο συστατικό της Κρητικής διατροφής). Aντώνης Μαυριδάκης , Δρ. Ψυχίατρος / Προέδρος-Ινστιτούτου Μεσογειακής Κρητικής Διατροφής και Υγείας

Ε΄ Συνεδρία. Πρόεδρος: Jennifer Moody
19:00:
Κρητική Άμπελος: Ένας από τους αρχαιότερους αμπελώνες.
Aντώνης Ντουράκης. οινοποιός / Πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Δυτικής Κρήτης
19:20: Μετασχηματισμοί και αναθεωρήσεις του ρόλου του κρασιού στο Νεοελληνικό τραπέζι. Αλέξανδρος Σακκάς, Συγγραφέας / Οινοκριτικός / Εκπαιδευτής κρασιού
19:40: Ένας βασιλιάς από κουρέλια και μπαλώματα. Μαίρη Φραγκάκη, Επιχειρηματίας Εναλλακτικού Τουρισμού
20:20: Αποτίμηση των εργασιών του συνεδρίου από την Jennifer Moody, Dr. Aρχαιολόγο και τη Μαριάνα Καβρουλάκη, ανεξάρτητη ερευνήτρια της Ιστορίας της Διατροφής και συνδιοργανώτρια του Συμποσίου. 21:00 Δείπνο

Το παρόν  Συμπόσιο χρηματοδοτήθηκε στα πλαίσια του Άξονα 4 Προσέγγιση Leader, του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας ΠΑΑ 2007-2013 ,του τοπικού προγράμματος Άξονα 4 «Προσέγγιση Leader Δυτικής Κρήτης – ΟΑΔΥΚ «και της Διακρατικής Συνεργασίας «Γαστρονομικές Περιπλανήσεις ο Πολιτισμός των Γεύσεων» κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και 15% από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πηγή: http://hellenicgastronomy.wordpress.com/

Advertisements

, , , ,

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: