Κύπρος: Έκθεση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στην Πάφο

Θεματική έκθεση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων φιλοξενεί από χθες το βράδυ η Πάφος στην αναπαλαιωμένη «Οικία του Επάρχου», όπου στεγάζεται το Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία (ΕΚΕΤΑ).
Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Αυγούστου, οργανώνεται από το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με τη διεπιστημονική «Ομάδα Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στηρίζεται από τους Δήμους Πάφου και Γεροσκήπου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε η υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Ερατώ Κοζάκου -Μαρκουλλή, η οποία τόνισε ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων «αποτελεί ένα θαύμα της ανθρώπινης επινόησης».
Η έκθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί παρουσιάζεται για πρώτη φορά το πιο πρόσφατο λειτουργικό αντίγραφο του περίφημου Μηχανισμού, η κατασκευή του οποίου αποτελεί την εφαρμογή και το επιστέγασμα των μελετών της επιστημονικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Τα τελευταία χρόνια, η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και της διεπιστημονικής μεθοδολογίας ανανέωσε τη μελέτη αυτού του υπολογιστικού οργάνου της αρχαιότητας. Καινοτόμες τεχνικές εφαρμογές επέτρεψαν την ανάγνωση επιγραφών στις επιφάνειες των θραυσμάτων του Μηχανισμού καθώς και τη λεπτομερή εξέταση της εσωτερικής δομής τους. Η ανάλυση αυτών των στοιχείων, που παρέμεναν άγνωστα πάνω από 2100 χρόνια, επέτρεψε την σχεδόν ολοκληρωμένη κατανόηση της λειτουργίας και της χρήσης του μοναδικού αρχαιολογικού ευρήματος.
Εκτός του λειτουργικού αντιγράφου του Μηχανισμού του ΑΠΘ, η έκθεση παρουσιάζει και το σημαντικότερο ομοίωμά του πριν τη χρήση της νέας τεχνολογίας, το οποίο βασίζεται στα πορίσματα της έρευνας του Derek J. de Solla Price, και ανήκει στις συλλογές του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη.
Τα δύο εκθέματα, που συμπυκνώνουν την ιστορία της επιστημονικής μελέτης και της πειραματικής κατανόησης της λειτουργίας του Μηχανισμού, πλαισιώνονται από πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό και την ψηφιακή τρισδιάστατη προσομοίωση της λειτουργίας του Μηχανισμού.
Μαζί με την έκθεση τελέστηκαν και τα εγκαίνια της αναπαλαιωμένης «Οικίας Επάρχου», της οποίας το κτίριο βασίστηκε στα σχέδια του μηχανικού του Τμήματος Δημοσίων Έργων Ουίλιαμ Καρουάνα και συνδυάζει στοιχεία της κυπριακής αρχιτεκτονικής παράδοσης με χαρακτηριστικά του αρχιτεκτονικού στυλ Τudor Revival.

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 2 Ιουλίου 2011
Πηγή: http://www.agelioforos.gr

Advertisements

, , , , ,

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: