Γιορτή Κρασιού στις Δάφνες Ηρακλείου 8 έως 17 Ιουλίου 2011

Με άφθονο δωρεάν κρασί, Κρητικά εδέσματα και ατέλειωτο γλέντι

Για 35η συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί και φέτος τον Ιούλιο η Γιορτή Κρασιού στις Δάφνες Ηρακλείου. Στην πολυήμερη γιορτή οι καλλιτέχνες της Κρήτης φροντίζουν για το παραδοσιακό γλέντι, ενώ πληθώρα άλλων εκδηλώσεων όπως λαογραφικές-καλλιτεχνικές εκθέσεις, βραδιές Κρητικής διατροφής κλπ, πλαισιώνουν το πρόγραμμα.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Παρασκευή 8 Ιουλίου: Μιχάλης Πετσάκης

 Σάββατο 9 Ιουλίου: Διονύσης Κορνηλάκης
Κυριακή 10 Ιουλίου: Μανώλης Αλεξάκης, Νίκος Στρατάκης
 Δευτέρα 11 Ιουλίου: Βασίλης Σταυρακάκης, Νίκος Καλομοίρης
Τρίτη 12 Ιουλίου: Νικος Αεράκης, Γιώργος Βρέντζος
Τετάρτη 13 Ιουλίου: Νεκτάριος Σαμόλης
Πέμπτη 14 Ιουλίου: Ψαρογιώργης & Στρατάκηδες
Παρασκευή 15 Ιουλίου: Γιώργης Γιακουμάκης, Αντώνης Σαλούστρος
Σάββατο 16 Ιουλίου: Μανώλης Δρακάκης
Κυριακή 17 Ιουλίου ο Γιώργης Μανωλιούδης

ΕΙΣΟΔΟΣ Ελεύθερη

Λίγα λόγια για τη γιορτή
Από το 1976 μέχρι σήμερα η γιορτή πραγματοποιείται ανελλιπώς. Οι εκδηλώσεις διαρκούν από 10 μέχρι 15 ημέρες και πραγματοποιούνται το 1ο δεκαπενθήμερο κάθε Ιουλίου, στην πλατεία του χωριού, όπου ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει και να απολαύσει δωρεάν καλό Δαφνιανό κρασί, να γευτεί  τους πλούσιους παραδοσιακούς μεζέδες και φαγητά, παρέα με την γνήσια Κρητική μουσική και χορούς από εκλεκτούς καλλιτέχνες με  διαφορετικό συγκρότημα κάθε βράδυ. Στο χώρο της γιορτής κατά καιρούς φιλοξενούνται εκθέματα της Κρητικής λαϊκής τέχνης (αγγειοπλαστική, αγιογραφία, ζωγραφική κλπ)  καθώς και εκθέσεις βιβλίων, παραδοσιακών αγροτικών εργαλείων και  ντόπιων κρασιών.

Πέρα από την προώθηση της Κρητικής παραδοσιακής διατροφής όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων, αφιερώνεται ειδική βραδιά προβολής της Κρητικής διατροφής σε συνδυασμό με την προβολή των Δαφνιανών ερασιτεχνών οργανοπαιχτών οι οποίοι και πλαισιώσουν μουσικά την βραδιά αυτή. Η γιορτή κρασιού Δαφνών κατάφερε να καθιερωθεί σαν θεσμός πλέον και κάθε χρόνο  προσελκύει χιλιάδες ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Γιορτή κρασιού Δαφνών», εκτός από την προσφορά ποιοτικής ψυχαγωγίας διακρίνονται για τον  κοινωνικοοικονομικό τους ρόλο με την στήριξη της ντόπιας αγροτικής παραγωγής, -του κρασιού- το οποίο είναι αιτία και πραγματοποιούνται αυτές οι εκδηλώσεις και με το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη η περιοχή μας.

Επίσης συμβάλλουν στη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς, στη προστασία της παράδοση μας από τα ισχυρά και αλλεπάλληλα κτυπήματα που δέχεται μέσα σ’ αυτό το συνεχώς μεταβαλλόμενο και σε μεγάλο βαθμό καθοδηγούμενο κόσμο. Προσπαθούν, να αναδείξουν και να προβάλλουν την καλλιτεχνική δημιουργική ικανότητα των νέων, τα ήθη και έθιμα του τόπου, τις παραδοσιακές μορφές παραγωγής, τα οποία σιγά – σιγά σβήνουν μέσα στη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης της εμπορευσιμότητας και του ανταγωνισμού που επικρατεί σ’ όλους τους τομείς δραστηριότητας  της κοινωνίας  σήμερα.

Σήμερα την ευθύνη διοργάνωσης της γιορτής κρασιού, έχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαφνών ο οποίος έχει συστήσει οργανωτική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους όλων των συλλογικών φορέων του χωριού.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.winefest-dafnes.gr

Advertisements

, , , ,

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: