Αμερικανοί πατένταραν την Κορωνέικη ελιά

Με το όνομα «Koroneiki Olint» πατενταρίστηκε, ως αμερικανικής ιδιοκτησίας, η ποικιλία Κορωνέικη με αριθμό πατέντας «US PP 18,599 P3/18 Μαρτίου 2008».
Στο επίσημο έγγραφο της πατέντας η περίληψη της περιγραφής της ποικιλίας έχει ως εξής: «Η νέα φυτική δημιουργία είναι ποικιλία ελιάς παρεμφερής με τη μη πατενταρισμένη ποικιλία ελιάς «Koroneiki Standard» από την Κρήτη, της οποίας αποτελεί κλωνική επιλογή. Η νέα ποικιλία είναι πρώιμη, μικρόκαρπη, ιδανική για παραγωγή ελαιολάδου και παράγει από το τρίτο έτος. Είναι κατάλληλη για πυκνή φύτευση και για μηχανική συλλογή ελαιοκάρπου. Στη βόρεια Καλιφόρνια ωριμάζει την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου».

Γιατί Κορωνέικη
Ο Αμερικανός δημιουργός της νέας ποικιλίας, Joan Tons, θα μπορούσε να δώσει ένα άλλο όνομα. Όμως προτίμησε τη λέξη «Κορωνέικη», επειδή είναι διεθνώς γνωστό ότι η ποικιλία αυτή δίνει το καλύτερο ποιοτικά ελαιόλαδο από τις άλλες ελαιοποιήσιμες ποικιλίες στον κόσμο. Και βασίστηκε στο ότι η ελληνική ποικιλία δεν είναι πατενταρισμένη. Αναφέροντας συμπληρωματικά το όνομα της Κρήτης, οικειοποιείται χωρίς πρόσθετη δαπάνη την εμπορική φήμη του κρητικού ελαιόλαδου.

Εγκληματικές παραλείψεις
Το έτος 1985 θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 8 του νόμου 1564/85 η προστασία των ελληνικών φυτικών ποικιλιών. Η αρμόδια διεύθυνση Εισροών Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ δεν προχώρησε, ως όφειλε, στην προστασία ελληνικών παραδοσιακών ποικιλιών διεθνούς φήμης με αποτέλεσμα την εκμετάλλευση του ονόματος και του γενετικού υλικού από ξένους, αδαπάνως γι’ αυτούς, ιδιαίτερα σε Ισπανία, Αμερική και Β. Αφρική.

Πηγή: http://www.agronews.gr

Advertisements

, , , ,

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: