η Αντιγόνη της Goldman Sachs

Την Αντιγόνη Λουδιάδη, εταίρο και υψηλών προδιαγραφών και στέλεχος της GOLDMAN SACHS, ελάχιστοι κοινοί θνητοί την γνώριζαν μέχρι πρότινος. Είναι η γυναίκα που οργάνωσε το περιβόητης αλχημείας swap του ενός δις. δολαρίων, με το οποίο η κυβέρνηση Σημίτη «κουκούλωσε» το ελληνικό χρέος για να μπει στην Ευρωζώνη (2001-2002).

Το όνομα της Αντιγόνης Λουδιάδη, «έπαιξε χαμηλά» στα ΜΜΕ στις αρχές του 2010 και αρκετά πιο ηχηρά φέτος. Τα δημοσιεύματα, με τίτλους όπως «η Αντιγόνη της ελληνικής χρεωκοπίας», «η Αντιγόνη του ελληνικού χρέους», «η υστερική Αντιγόνη, ο Πέτρος και οι …λύκοι», «μία killer με τακούνια…», έδωσαν και πήραν τους τελευταίους μήνες.

Αφορμή για τη διασημότητα της Αντιγόνης, στάθηκε το βιβλίο του δημοσιογράφου της εφημερίδας Λε Μοντ, Μαρκ Ρος, «Η ΤΡΑΠΕΖΑ: Πως η Goldman Sachs κυβερνά τον κόσμο», που κυκλοφόρησε το 2010 στην χώρα μας. Η Αντιγόνη παρουσιάζεται επιμελώς ως η ψυχρή, τυραννική, εργασιομανής και υστερική τραπεζίτισσα που ξέρει να πουλάει χρηματοοικονομικά προϊόντα, που κερδίζει 12 εκατομ. δολάρια το χρόνο και αρνείται να δίνει συνεντεύξεις.

Δεν είμαι σε θέση να διασταυρώσω με προσωπική έρευνα το αληθές των γραφομένων, δεν έχω όμως και λόγο να αμφισβητήσω την εγκυρότητα του σπουδαίου Δημοσιογράφου της Λε Μοντ, Μαρκ Ρος. Εκείνο που ερέθισε τη σκέψη μου ήταν ότι, ο θαυμαστός κόσμος της δημοσιογραφίας βρήκε στο πρόσωπό της Αντιγόνης τον «Ιούδα» που ευθύνεται για τα πάθη και τη σταύρωση της χώρας μας.
Η Αντιγόνη, όμως, ανεξάρτητα από την ηθική θεώρηση του βίου και της πράξης της, δεν έκρυψε ποτέ αυτό που είναι, έστω και αν «μοιάζει με γάτα που ετοιμάζεται να επιτεθεί στο θύμα της…». Ως χρηματάνθρωπος, και golden woman της τράπεζας που κυβερνάει τον κόσμο, όταν της ζητήθηκε από τη χώρα καταγωγής της να βρει τρόπο για να καμουφλαριστεί το χρέος, να ξεγελαστούν οι εταίροι και να «δοξαστούμε» ως μέλος των εκλεκτών της Ευρωζώνης, ανταποκρίθηκε στο προσκλητήριο. Και φυσικά με το αζημίωτο…

Δεν έχω καμία πρόθεση να εξαγνίσω την Αντιγόνη Λουδιάδη. Ανήκουμε, ούτως ή άλλως σε διαφορετικά σύμπαντα. Αρνούμαι, όμως, κατηγορηματικά να καταπιώ αμάσητο τον δημόσιο χειρισμό που την στέλνει στο «ικρίωμα» της χρεωκοπίας μας ως κυρίαρχο του μεγάλου κόλπου… Πρόκειται για την παγιωμένη, ανήθικη μεθόδευση που ρίχνει καλύπτρα-σκιά στον κατ’ εξοχήν ένοχο, χρησιμοποιώντας τον «δεύτερο» ως εξιλαστήριο θύμα. Η κυβέρνηση του απατηλού swap δεν ήταν ούτε οι αθώοι που αποπλανήθηκαν, ούτε οι αδαείς που παρασύρθηκαν… Ήταν οι συνειδητοί παραγγέλοντες-αγοραστές που υποθήκευσαν το ελληνικό αύριο και μας οδήγησαν στη δουλεία του Μνημονίου. Και για να μην παρεξηγηθώ, όλο το πολιτικό κατεστημένο είναι εξίσου ένοχο, πολύ περισσότερο από την όποια κερδοσκόπο Αντιγόνη, αφού κανείς δεν βγήκε τότε να ξεσκεπάσει το κόλπο…

Η Αντιγόνη δηλώνει περήφανη που είναι ελληνικής καταγωγής. Το ίδιο δεν κάνουν όλοι όσοι χρεοκόπησαν και ξεπουλάνε αυτόν τον τόπο; Παραληρούν από αγάπη…

Από την Αντιγόνη του Σοφοκλή ως την Αντιγόνη του Χρηματιστηρίου της Σοφοκλέους δεν μεσολαβεί τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από το οικείο μας «τέκνο» Εφιάλτη.

Ελένη Α. Παπαδοπούλου
από τη στήλη «ή του πάθους ή του βάθους», περ. ΕΠΑΘΛΟ, τ. 78

Advertisements

, , , , ,

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: