Δεν αναγνωρίζουν την Τρόικα οι Δικηγόροι

Γιάννης Αδαμόπουλος

Δεν αναγνωρίζουν ως θεσμικό όργανο την Τρόικα και δεν νομιμοποιούν την παρουσία της στην Ελληνική Δημοκρατία οι Έλληνες Δικηγόροι.
Αυτή την απάντηση έδωσε η Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος στην πρόσκληση του Γ. Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης Θανάση Ξηρού προς τον Πρόεδρο του ΔΣΑ Κο Γιάννη Αδαμόπουλο με την οποία τον κάλεσε να παρεβρεθεί, την Τρίτη 10/5/2011, σε συνάντηση με την «Τρόικα» για θέματα σχετικά με τον «τρόπο λειτουργίας των Δικηγορικών Συλλόγων». Στην πρόσκληση προς του συναδέλφους του για έκτακτη Συνεδρίαση ο κ. Αδαμόπουλος μεταξύ άλλων επισημαίνει και το «υπεροπτικό και αλαζονικό ύφος» του κ. Ξηρού με το οποίο απευθύνεται στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου και ολόκληρο το δικηγορικό σώμα. Με δύο διαδοχικές συνεδριάσεις, μία του ΔΣΑ στις 6/5/2011 και μία της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος στις 8/5/2011, οι Νομικοί της χώρας αποφάσισαν να δείξουν την πόρτα στην Τρόικα και δηλώνουν ότι αποδέχονται ως συνομιλητή για τα ζητήματα που τους αφορούν μόνο τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Ακολουθούν τα Δελτία Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα τα εκλεγμένα όργανα των Δικηγόρων.

 

Έκτακτη συνεδρίαση Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
6/5/2011

Σε έκτακτη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του Γιάννη Αδαμόπουλου, συζήτησε το θέμα της τηλεφωνικής πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για συνάντησή του με την «Τρόικα» σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των Δικηγορικών Συλλόγων και διατύπωσε τις ακόλουθες θέσεις:

  • Η «μνημονιακή» κατανόηση της δικηγορίας ως εμπορικής δραστηριότητας πλήττει το θεσμικό ρόλο του Δικηγόρου ως συλλειτουργού στην απονομή της Δικαιοσύνης. Η δικηγορική κοινότητα οφείλει να περιφρουρήσει και να διασφαλίσει το κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος καθώς και να συνδιαμορφώσει τις εξελίξεις που την αφορούν.
  • Ο Δικηγόρος δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να ανταποκριθεί στο θεσμικό του ρόλο όταν «στοχοποιείται» διαρκώς από την πολιτική εξουσία ως κατά τεκμήριο προνομιούχος και φοροφυγάς, μετατρεπόμενος συγχρόνως σε έμπορο και φοροεισπράκτορα για λογαριασμό του κράτους.
  • Οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε δυναμικά και διεκδικητικά, με κάθε θεμιτό και νόμιμο μέσο, τις όποιες μεθοδεύσεις βάλλουν ενάντια στο θεσμικό ρόλο του δικηγόρου και των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.
  • Πιστεύουμε ότι η επίλυση των προβλημάτων γίνεται με εκατέρωθεν κατανόηση και ειλικρινή διάθεση για συνεργασία με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς και μόνο, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε αποδείξει.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αθήνα, 8/5/2011
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος, η οποία συνήλθε εκτάκτως στις 08-05-2011 στην Αθήνα, με μοναδικό θέμα την συμμετοχή των εκπροσώπων του Δικηγορικού Σώματος, μετά από προφορική πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Τρόϊκα, την Τρίτη 10-05-2011 και ώρα 6 μ.μ., αποφάσισε ότι οι Δικηγόροι αποδέχονται ως συνομιλητή τους μόνο τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ως θεσμικό εκπρόσωπο της εκλεγμένης πολιτικής ηγεσίας του τόπου και καθ’ ύλην αρμόδιο για τα θέματα του κλάδου τους, με τον οποίο ανέκαθεν βρίσκονται σε απόλυτη συνεργασία για την επίλυση όλων των θεσμικών τους ζητημάτων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δέχονται να συμμετέχουν στη συγκεκριμένη συνάντηση, με συνομιλητές εκπροσώπους της Τρόϊκα, την οποία δεν αναγνωρίζουν ως θεσμικό όργανο, ούτε νομιμοποιούν τη παρουσία της στην Ελληνική Δημοκρατία.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή

, , ,

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: