Όταν τα μνημεία μας γίνονται χωματερές

Στρόφιλας ΠΡΙΝ

Όταν στη χώρα της Ακρόπολης, της Ολυμπίας, των Μυκηνών… τα μνημεία μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους… η ξένη κατοχή είναι η φυσική συνέπεια…

Το Δελτίο Τύπου του «Αρχιπελάγους» που ακολουθεί είναι πολύ αποκαλυπτικό για τον  περιβαλλοντικό εμπαιγμό και την πολιτική σήψη που ζούμε τις τελευταίες δεκαετίες. Η παραλία Στρόφιλας στην περιοχή Σταυροπέδας της Άνδρου όπου βρίσκεται η αναφερόμενη χωματερή είναι εξέχουσας σημασίας αρχαιολογικός χώρος. Πρόκειται για Νεολιθικό οικισμό της 5ηςπ.Χ. χιλιετίας –τον μεγαλύτερο και καλύτερα σωζώμενο του Αιγαίου. Ο οικισμός είναι πυκνοδομημένος και έχει δώσει σπουδαία ευρήματα. Κάποια, μάλιστα, από αυτά ανατρέπουν ιστορικά δεδομένα…  Ανακαλύφθηκε το 1994 και θεωρήθηκε η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης.  Η έκτασή της υπολογίζεται σε 25.000 τμ, με αψιδωτά κτίρια, τεμένη, οχυρώσεις, λιμάνι, με

Στρόφιλας ΜΕΤΑ

ανεπτυγμένη τεχνολογία και πολιτισμό και με βραχογραφίες που την καθιστούν μοναδική –την αποκάλεσαν «υπαίθρια νεολιθική πινακοθήκη»-.
Εκτός από τη χωματερή, στην καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου συνέβαλαν και συμβάλουν λατομεία που το μεγαλύτερο διάστημα λειτουργούσαν παράνομα… Να σημειωθεί ότι η παράνομη χωματερή λειτουργεί στη βραχώδη χαράδρα από το 1973 (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ) και στις απολήξεις της βρίσκονται δύο από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Η ανακάλυψη του αρχαιολογικού χώρου το 1994, όχι μόνο δεν σταμάτησε την καταστροφή αλλά κατέληξε στην σημερινή ντροπή της περιπλάνησης του σκουπιδότοπου στα νερά του Αιγαίου… (Ιστοτέλεια)

Κρουαζιέρα πλαστικού στο Αιγαίο
από την Οικολογική Καταστροφή στην Άνδρο

Δύο μήνες μετά την εκτεταμένη οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε στο παράκτιο οικοσύστημα της Άνδρου από την αποκόλληση και κατολίσθηση παράνομης χωματερής, το ταξίδι τόνων σκουπιδιών συνεχίζεται. Μεγάλοι όγκοι πλαστικών έχουν φτάσει μέχρι τα κεντρικά Δωδεκάνησα, προκαλώντας ήδη τεράστια ρύπανση στα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Με τους τελευταίους νοτιάδες τα σκουπίδια διασκορπίζονται σε όλη την παράκτια ζώνη του Αιγαίου, ενισχύοντας τους τόνους πλαστικού που έχουν καταλήξει στις παραλίες από άλλες πηγές ρύπανσης (παράνομες χωματερές, απορροές ποταμών κλπ).
Δύο μήνες μετά, οι ιθύνοντες σιωπούν περιμένοντας ίσως τη θάλασσα να αναλάβει τη συγκομιδή και να απορροφήσει τον μεγαλύτερο όγκο των σκουπιδιών της χωματερής.

Στρόφιλας, Χωματερή 2011

Το Αρχιπέλαγος ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, τον αρμόδιο Εισαγγελέα Περιβάλλοντος – και πρόσφατα- τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Potoċnik και την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων κα Δαμανάκη, ζητώντας την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης.
Ωστόσο, η βραδυπορία που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τόσο η συγκεκριμένη χωματερή (ο όγκος που αποκολλήθηκε εκτιμάται σε 200.000 κυβικά περίπου), όσο και πληθώρα άλλων που λειτουργούν παράνομα στις «πίσω αυλές» των νησιών συνιστούν τεράστια πηγή κινδύνου για τη δημόσια υγεία και μόνιμη πηγή ρύπανσης για τα θαλάσσια οικοσυστήματα του Αιγαίου.

Και ενώ τα ψάρια θα αρχίσουν οσονούπω να διαμαρτύρονται για την ολοένα και αυξανόμενη παρουσία των πλαστικών στις ελληνικές θάλασσες, η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα.
Τα έντυπα μέσα συνεχίζουν να λειτουργούν ως εκπρόσωποι τύπου των μεγαλοεπενδυτών των ΑΠΕ, αναπαράγοντας τον «μπαμπούλα» της κλιματικής αλλαγής, ενισχύοντας την αυτοενοχή και προωθώντας τον οδοστρωτήρα της «πράσινης» επιχειρηματικότητας.

Αρχαιολογικός χώρος Στρόφιλα 2006 μ.Χ.

Η επιλεκτικότητα δε στην προώθηση συγκεκριμένων ειδήσεων είναι εμφανής και πλέον αντιληπτή από την πλειονότητα πρώην και νυν αναγνωστών.

Παρόμοια στάση σιωπής κρατούν και οι αστικές περιβαλλοντικές οργανώσεις που αναμένουν με αδημονία την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν προκειμένου να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στα οικολογικά δρώμενα. Μία στάση που αποπροσανατολίζει τους πολίτες από την πραγματική πηγή του προβλήματος και τους αφαιρεί τη δυνατότητα εύρεσης αποτελεσματικών λύσεων.

Οι τοπικές κοινωνίες έχουν αφεθεί μόνες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με πρωτοβουλίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μακριά από πολυδιαφημισμένες καλοκαιρινές καμπάνιες.

Όταν η πολιτεία έχει δημιουργήσει παράδοση σε «επιτυχημένες» επιλογές αναφορικά με παράνομους χώρους απόθεσης απορριμμάτων (αρχαιολογικοί χώροι, παράκτια οικοσυστήματα κλπ), τότε αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αποκλείουμε και τις τελευταίες ελπίδες πραγματικής ανάπτυξης.

Η συγκεκριμένη κατάσταση, πλήττει βάναυσα κάθε έννοια ευνομούμενου κράτους, προσβάλει την πολιτιστική μας κληρονομιά, ενώ ταυτόχρονα ακυρώνει αυτομάτως κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στον τουριστικό τομέα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την χώρα.

Πεμ 21/04/2011

http://www.archipelago.gr

Advertisements

, , , , , , , , , , ,

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: